Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

Edelény központjához közel, egy 10 hektáros parkerdő területén található az Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet. Kórházunk III. progresszivitási szintű Térségi Pulmonológiai Központ, fenntartója az Országos Kórházi Főigazgatóság. A kórház székhelye Edelény, Dankó Pista út 80 szám alatt található, ahol az aktív és krónikus fekvőbetegek ellátást, valamint a járóbetegek szakorvosi ellátását, gondozását végezzük.
Az aktív tüdőgyógyászati osztályon 141, a légzőszervi rehabilitációs osztályon 50, valamint a krónikus belgyógyászati osztályon 44 ágyon biztosítjuk betegeink területi illetékesség szerinti ellátását.

Területei ellátási kötelezettségünkbe 275 ezer fő tartozik, amely BAZ Megye alábbi körzeteit fedi le:
- Abaúj-Hegyközi települések
- Edelény és vonzáskörzete
- Encs és vonzáskörzete
- Kazincbarcika és vonzáskörzete,
- Miskolc Északi Agglomeráció
- Ózd és vonzáskörzete,
- Szerencs és vonzáskörzete
- Szikszó és vonzáskörzete

A kórház ágykihasználtsága átlagosan 80 % közelében mozog. Fekvőbeteg ellátásunkból évente 4500 beteget bocsátunk el, míg a járóbeteg-ellátásban évente átlagosan 131 ezer beteget látunk el.

Kórházunkban központi diagnosztikai egységek működnek, amelyek a következők:
- központi kémiai laboratórium,
- légzésfunkciós ambulancia,
- bronchológiai laboratórium,
- röntgen és ultrahang.

Pulmonológiai szempontból ellátjuk a területhez tartozó valamennyi specifikus, valamint a nem specifikus tüdőbetegségek széles skáláját. Szakorvosaink diagnosztikus és terápiás bronchoszkópos beavatkozásokat, perthorakális tűbiopszia segítségével történő szövettani mintavételt, ezen túl pedig allergológiai és légzésfunkciós vizsgálatokat végeznek. Alapszintű, a szűrési feladatoknak eleget tevő alvásdiagnosztikai ellátást nyújtunk.

Intézetünk I. Tüdőosztálya onkológiai profillal rendelkezik, ahol a daganatos betegségek szövettani vizsgálata után a betegek további speciális gyógyítását is végezzük. Az onko-pulmonológiai ellátás során betegeink nem csak a legfrissebb szakmai protokolloknak megfelelő terápiát kapják, hanem dolgozóink empatikus készsége is hozzájárul ahhoz, hogy lelki nyugalmuk is stabilitást nyerhessen.

A kórház „C” épületének I. emeletén egy 6 ágyas Légzési Szakmaspecifikus Őrzőt működtetünk, amely a II. Tüdőosztály részlege. Itt olyan akut és krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegeket látunk el, akik nem szorulnak intenzív osztályos felügyeletre, intubált gépi lélegeztetésre ugyanakkor állapotuk megköveteli a folyamatos több csatornás monitorozás melletti felügyeletet és az úgynevezett non-invazív gépi lélegeztetést.

A Krónikus Belgyógyászati osztályon az intézet aktív tüdőgyógyászati osztályain kezelt és a normatív ápolási időt meghaladó betegek további kezelése, ápolása zajlik. A rehabilitációs ágyainkon a krónikus pulmonológiai betegek tüneteinek és kórélettani komplikációjának javítása történik, valamint megtanítjuk a betegeinket saját mindennapi életvitelükre. 2015-ben adtuk át betegeink részére a Légzőszervi-Rehabilitációs Központot, ahol fizioterápia, gyógymasszázs, gyógytorna, inhalációs helyiségek és sószoba biztosítja a fekvő- és járó betegeink gyógyulását.

A prevenció fontosságát szem előtt tartva 2013. évtől Tüdőgondozónkban egyéni, és csoportos dohányzás leszoktatást végzünk.

Intézetünk két telephellyel rendelkezik.
Az Edelény Deák Ferenc utca 6 szám alatt található Rendelőintézetben 9 szakrendelést működtetünk. Ezen szakrendelések diagnosztikai hátterének biztosítását a röntgen, valamint a központi kémiai laboratóriumi mintavételi helye biztosítja.
Izsófalvai telephelyünkön a pszichiátriai betegek kezelése zajlik két osztályon, a krónikus pszichiátrián, illetve a pszichiátriai rehabilitáción. Izsófalván a betegellátás jelenleg szünetel.

Munkánk során fontosnak tartjuk a magas szakmai színvonalú ellátás mellett a hosszantartó kezelést igénylő betegeinknél a gondozást. Ezt a célt szolgálja a tüdőgondozó, járóbeteg-ellátó egységeink, a szakrendelők, valamint az alapellátással kialakított szoros kapcsolatunk is. Nagy hangsúlyt fektetünk szakembereink folyamatos képzésére, részt veszünk kutatómunkában is. Felújított kórtermeink, a környéken is kiemelkedő színvonalú konyhánk is a betegeink kényelmét szolgálják, hozzájárulva gyógyulásukhoz. Célunk, hogy betegeink ellátásuk során elégedettek legyenek munkánkkal.