3. Tüdőosztály

Osztályvezető főorvos: dr. Pap Dezső

Osztályunk 42 aktív tüdőággyal működik, mely az észak-borsodi terület - Bódvavölgye, Hernádvölgye mintegy 132 000 lakosát látja el tüdőgyógyászati betegségek szempontjából.

Osztályunkon számítógépes kórlap dokumentáció és digitális röntgen értékelés történik a mai kor követelményeinek megfelelően. Pulmonológiai szempontból ellátjuk a területhez tartozó tuberkulosisos betegeket, valamint a nem specificus tüdőbetegségek széles skáláját.

Az osztály orvosai végzik a bronchoscopos kivizsgálást, valamint a perthoracalis tűbiopsia invazív szövettani mintavételét, ezen túl allergológiai és légzésfunctios kivizsgálásokat. A daganatos betegségek ellátásában a szövettani verificálásig, illetve operálható betegek esetén a mellkassebészeti áthelyezésig biztosítjuk a kezelést, ezt követően a daganatos betegek további speciális ellátásával Intézetünk onkológiai profilú osztálya foglalkozik.

Az osztályon jelenleg két orvos dolgozik, ebből egy fő pulmonológiai szakvizsga mellett belgyógyászati szakvizsgával is rendelkezik, így az osztály pulmonológiai profilja mellett a belgyógyászat határterületi kérdéseivel is foglalkozunk, úgymint kardio-pulmonológia, gastroenterológia. Ezen határterületi kérdésekben Intézetünk többi osztályának is készséggel konzultatív segítséget nyújtunk.

Az ambuláns pulmonológiai ellátásban szintén a szokványos pulmonalis betegeken túl részt veszünk a belgyógyászati járóbeteg-ellátás kisegítésében, belgyógyászati szakrendelés, diabeteses gondozás, anticoagulans therápia gondozás, valamint ambuláns betegek gastroscopos - colonoscopos kivizsgálásával.